VeiligCarbidSchieten ยป Waar mag je carbidschieten?

Waar mag je carbidschieten?

Carbidschieten doe je veilig op een lege veld!

Waar en wanneer mag je carbidschieten? De belangrijkste regels

Carbidschieten – ook wel bekend als melkbusschieten, carbuurschieten of pulleschieten – is een oude traditie. Knallen met carbid is vooral in het noorden en oosten van Nederland populair. Rond oud en nieuw wordt er dan met melkbussen flink op los geschoten, met name op het platteland. Maar hoe werkt carbidschieten precies? En waar mag je tijdens en rond de jaarwisseling wel en waar mag je niet carbidschieten?

De traditie van carbidschieten: het werkt dit?

Carbidschieten is niet ingewikkeld of moeilijk: iedereen die van knallen houdt kan carbidschieten. Voor deze activiteit heb je een melkbus met een klein boorgaatje (3 mm) aan de onderzijde nodig, een paar brokken carbid en water. De deksel dient op de zijkant gelegd te worden, met het deksel eraf. Vervolgens stop je een brok carbid (ca. 200 gram) in de melkbus en giet je er een beetje water (50 tot 75 ml) overheen. Hierdoor komt er gas vrij. De carbidbus wordt vervolgens afgesloten met een voetbal of deksel. Na een tijdje wachten wordt er, met een fakkel of lange lont, een vlam bij het gat in de melkbus gehouden en knalt de voetbal of het deksel een eind weg. Het vergt de nodige oefening om op het juiste moment te schieten. Bij te veel of te weinig gas en/of water in de melkbus knalt deze niet goed (te weinig gas) of volgt er een steekvlam (te veel water). Maar oefening baart kunst en je zult merken dat je na meerdere schoten steeds beter leert timen voor de optimale knal

Plekken in Nederland waar je mag carbidschieten

Carbid, ofwel calciumcarbide, valt als stof niet onder het Vuurwerkbesluit en mag in Nederland legaal worden verkocht en gekocht. Net al bij regulier vuurwerk mag er alleen op 31 december vanaf 10.00 uur en 1 januari tot 2.00 uur met carbidbussen geschoten worden. Op die data zijn er specifieke tijdstippen waarop wel of niet geschoten mag worden. Let op, want deze tijdstippen kunnen per jaar verschillen. Houd je je aan de vastgestelde tijdstippen en neem je de (veiligheids)regels die bij carbidschieten belangrijk zijn in acht, dan is het schieten met melkbussen helemaal legaal.


Belangrijk om te weten is dat er niet niet overal is Nederland met melkbussen geschoten mag worden. Of dit in of bij jouw woonplaats wel of niet mag, is afhankelijk van het gemeentelijke beleid. Er zijn namelijk geen vaste nationale regels over carbidschieten opgesteld. In bepaalde gemeenten is het bijvoorbeeld verplicht om een vergunning voor het schieten met carbid te regelen. In andere gemeenten hoeft dit niet en kun je gewoon, op voorwaarde dat dit veilig gebeurt, met melkbussen het nieuw jaar inluiden. Het kan ook zijn dat de gemeente waar je woont melkbusschieten toestaat onder bepaalde voorwaarden. Als dat zo is, zorg dan dat je goed op de hoogte bent van de eisen om boetes te voorkomen. Regels die kunnen gelden bij jou in de gemeente, zijn bijvoorbeeld bepaalde veiligheidsvoorschriften, eisen rond het formaat melkbus dat gebruikt mag worden of een maximum inhoud van de melkbus die gebruikt wordt bij het schieten.

Binnen en buiten de bebouwde kom schieten

Over het algemeen gelden er gemeentelijke beperkingen voor het schieten met carbid binnen de bebouwde kom. Binnen de bebouwde kom mag er bijvoorbeeld alleen geschoten worden met bussen met een maximale inhoud van 1 liter. Buiten de bebouwde kom is er meer toegestaan, namelijk het gebruik van bussen met een inhoud tot 30 liter. Ook geldt dat er in een straal van 100 meter niet meer dan zes melkbussen tegelijk afgeschoten mogen worden en dat er voldoende afstand gehouden moet worden tot omliggende paden, wegen, woningen, boerderijen en stallen. Informeer bij je gemeente en bij de politie welke regels er in jouw gemeente gelden deze jaarwisseling. Plagiarism Check