VeiligCarbidSchieten » Gevaren Carbid Schieten

Gevaren Carbid Schieten

Carbid in een 6000 liter vat is foute boel!

Carbid schieten in plaats van vuurwerk

Met het huidige vuurwerkverbod en het gebrek aan vuurwerkshows, loopt de interesse in het schieten met carbid op. We zijn nu eenmaal gewend om met de jaarwisseling voor veel spektakel te zorgen en dat deden we vooral in de vorm van vuurwerk. Carbidschieten is in sommige gemeenten al een eeuwenoude traditie. Toch is dit niet zomaar voor iedereen weggelegd. Het vraagt namelijk ook om nogal wat ervaring en er zijn risico’s aan verbonden.

Waar wordt geschoten met carbid

Het schieten met carbid wordt op veel plekken in Nederland gedaan. Zeker in provincies zoals Friesland, Groningen, Drenthe, Gelderland en Overijssel. Maar ook in het zuiden gebeurt het regelmatig, net zoals in België. Vaak gebeurt dit met een stalen melkbus, maar er worden ook wel cementmolens of giertanks voor gebruikt. Ze noemen het schieten met carbid ook wel losschieten, melkbusschieten of pulle schieten. Carbid schieten Kampen is misschien wel een van de bekendste evenementen. Hele straten worden hier afgezet, er worden kampvuurtjes gemaakt en de echte carbid fanaten laten hier hun kunsten zien.

Het ontstaan van carbidschieten

Hoe carbid schieten is ontstaan is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk moeten we hiervoor terug naar de Germaanse joelfeesten. Tijdens deze feesten op het platteland, maar ook in de stad werd er zoveel mogelijk lawaai gemaakt. Ook werden er tijdens die feesten grote vuren ontstoken. Carbid bestond in die tijd nog niet, maar het kabaal was wel bedoeld om boze geesten te verjagen. Later werd het schieten van carbid ook een sociale aangelegenheid.

Carbid en melkbussen

Vanaf de 19e eeuw kon men eenvoudig aan carbid komen, net zoals aan de melkbussen. Het carbid was niet goedkoop, maar in de 20ste eeuw werd het melkbus schieten toch erg populair. Er werden zelfs speciale competities georganiseerd met kampioenschappen. Eerst was het de bedoeling om de deksel van de melkbus weg te schieten, later werd de deksel van de melkbus vervangen door een bal omdat dit veiliger was. Ook zijn er inmiddels speciale carbid schieten regels.

Veilig schieten met carbid

Op veiligcarbidschieten.nl vind je een carbid schieten uitleg. Hier leggen we ook uit dat het minder moeilijk is dan dat het eruit ziet, maar dat je het wel veilig moet doen. Ook leggen we uit wat je nodig hebt om te schieten met carbid, zoals een metalen bus, een deksel of een bal, een ontstekingsmechanisme en een vloeistof. Tevens worden gehoorbeschermers aangeraden.

Speciale regels

Veiligheid staat altijd voorop. Zeker ook omdat de gassen op hoge snelheid ontbranden en een explosie veroorzaken, is veiligheid geboden. Ook omtrent het aansteken en de plek waar je staat. Daarnaast zijn er speciale regels voor het schieten met carbid. Het is belangrijk om deze regels op te volgen om het voor iedereen leuk te houden. De regels kunnen per gemeente verschillen en het moet in ieder geval in jouw gemeente onder de vuurwerkcategorie F1 vallen. Vraag dus altijd de regels bij je gemeente op. Er zijn aantal regels die iedereen die met carbid wil schieten op moet volgen. Doe het niet binnen de bebouwde kom en hou rekening met je omgeving. Het geeft namelijk een enorme knal. Gebruik geen bus met een inhoud van meer dan 30 liter. Met ijzeren deksel op de bus schieten is extreem gevaarlijk, doe dit dus niet. Zorg voor een vrije schietbaan en zorg dat er altijd een volwassene in de buurt is.

Voorbeelden van schieten met carbid

Op YouTube kun je verschillende filmpjes vinden betreffende schieten met carbid. Zo ook van carbid schieten giertank. Realiseer je dat dit door de enorme explosie extreem gevaarlijk is en aardig wat schade aan kan richten. Ook vind je bij carbid schieten YouTube filmpjes over het schieten van carbid met melkbussen in bepaalde opstellingen. Om zo diverse ballen achter elkaar de lucht in te laten schieten. De carbid schieten ontsteking die hier vaak voor wordt gebruikt, is er een die snel achter elkaar kan werken of een gasbrander.

Veiligheid staat voorop

De voornaamste reden dat gewoon vuurwerk werd verboden, is om te voorkomen dat de huisartsen en de spoedeisende hulp overbelast raakt door mensen die gewond raken bij het vuurwerk afsteken. Als hiervoor in de plaats ongelukken met schieten van carbid de aantallen van verwondingen net zo hoog houden, dan is het verbod er voor niets geweest. Dus hou in gedachten dat het schieten van carbid een leuk alternatief is, maar dat het wel veilig moet gebeuren.
Plagiarism Check