VeiligCarbidSchieten » Carbid Schieten Uitleg

Carbid Schieten Uitleg

Carbidschieten: Gaan we knallend 2020 uit?

Carbid schieten: werking, traditie regels & veiligheid

Carbid schieten is een oude traditie rond Oud en Nieuw, die met name in het oosten en noorden van Nederland populair is. Deze jaarwisseling is vuurwerk verboden, maar voor carbidschieten is een uitzondering gemaakt. Dat betekent dat er dit jaar zonder twijfel meer met carbid geknald gaat worden. Carbidschieten wordt in de volksmond ook wel melkbus schieten genoemd, omdat hiervoor vaak melkbussen worden gebruikt. In dit artikel lees je alles over de werking van carbidschieten, de regels en de aandachtspunten om veilig te kunnen schieten.

Hoe werkt carbidschieten precies?

Mensen die niet met de traditie van carbidschieten bekend zijn, vragen zich vaak af hoe carbid schieten precies werkt. Met onze korte carbid schieten uitleg weet je snel wat deze activiteit inhoudt. Bij carbidschieten wordt er een brok carbid onder in een melkbus gelegd, of (bij kleine hoeveelheden) in een verfblikje. Het is hierbij de bedoeling dat er een deksel op de melkbus of het blikje zit. De melkbus heeft aan de achterzijde een klein gat dat bedoeld is voor de carbid schieten ontsteking. Carbid is een chemische verbinding van koolstof en calcium.

Het carbid wordt vervolgens vochtig gemaakt, waarna er een acetyleen (een reactief gas) ontstaat. Door ongeveer 10 tot 20 seconden te wachten, krijgt de melkbus de gelegenheid om zich te vullen met acetyleengas. Vervolgens kan, door middel van vuur aan de achterkant van de melkbus of het blikje, het gasmengsel tot ontploffing worden gebracht. Hierbij ontstaat een harde knal en schiet het deksel van de melkbus een flink eind weg. Wil je zien hoe het knallen eraan toe gaat? Dan kun je diverse carbid schieten YouTube filmpjes bekijken!

Vroeger: waar komt de traditie van het carbidschieten vandaan?

Carbidschieten is al heel oud en in bepaalde regio’s in Nederland, met name in het noorden en oosten van het land, een echte traditie. Denk aan carbid schieten Kampen, in en rond Zwolle, maar ook in dorpen in Drenthe, Groningen en Friesland, Overijssel (Twente) en Gelderland (Achterhoek). In mindere mate wordt er ook met carbid geschoten in het zuiden van Nederland en in België.

Vermoedelijk gaat de traditie van carbidschieten terug tot de Germanen. Tijdens hun joelfeesten maakten ze grote vuren. Tijdens deze feesten bestond er aanvankelijk nog geen carbid, maar later werd deze chemische verbinding wel gebruikt. Vermoedelijk is het carbidschieten uit het Germaanse joelfeest ontstaan. De feesten waren bedoeld als momenten om gezellig samen te zijn en samen een biertje te drinken. Mogelijk waren de vuurfeesten en later het carbidschieten ook bedoeld, net als bij de Chinezen met hun vuurwerk, om kwade geesten te verdrijven.

De belangrijkste (veiligheids)regels bij carbidschieten

Om veilig te kunnen carbidschieten, zijn er diverse carbid schieten regels waar de ‘schutters’ en omstanders zich aan moeten houden. Het zijn regels die ongeschreven zijn, maar wel belangrijke regels die je moet weten als je carbidschieten gaat of naar deze activiteit gaat kijken. Een van de belangrijkste regels is om tijdens het schieten het deksel vastmaken met een touw aan de melkbus. Het deksel kan na het afschieten snel teruggetrokken worden en raakt niet kwijt. Minstens zo belangrijk is dat het touw voorkomt dat het deksel te ver wegschiet en omstanders raakt.

Net zo belangrijk als deze regel is dat omstanders altijd schuin achter de schietende melkbus moeten staan. Dit voorkomt carbidschieten ongelukken.

Ook de schutter mag niet recht achter de melkbus gaan staan bij het afschieten, want het kan gebeuren dat de achterkant van de melkbus er tijdens het schieten uitklapt. Gebruik bij het melkbus afschieten daarom altijd een stok met brandbaar doek, om zo de melkbus op afstand te kunnen laten knallen.