VeiligCarbidSchieten » Carbid Schieten Regels 2021

Carbid Schieten Regels 2021

Je kan zelfs Carbid Darten!

Wil je dit jaar carbid schieten? Dit zijn de regels

Je hebt het vast en zeker al gelezen, in 2020 mag je tijdens Oud en Nieuw geen vuurwerk afsteken. De overheid heeft voor deze regel gekozen, om op deze manier de druk in de zorg te ontlasten met patiënten die op de Eerste Hulp belanden. Dit betekent dat F1-vuurwerk en het schieten van carbid nog wel zijn toegestaan. Ben je benieuwd naar de carbid schieten regels? Lees dan gerust verder, zodat je veilig en voorbereid aan deze leuke activiteit kunt starten.

Hoe carbid schieten en wat heb je nodig?

Ga je carbidschieten, dan heb je calciumcarbide (carbid) en een melkbus nodig. Meer niet. Je maakt de bus vochtig en maakt een gaatje aan de onderkant. Vervolgens dek je deze opening met een bal af. Ontsteek je de melkbus, dan hoor je die ene bekend knal, die je waarschijnlijk ook al eens tijdens een carbid schieten YouTube video voorbij hebt zien komen. Het explosieve gas ontstaat doordat het carbid in aanraking komt met het water. De bal schiet vervolgens weg, ver het veld in.

Houd rekening met deze carbid schieten uitleg

Door een gedetailleerde carbidschieten uitleg, hopen we dat jij misverstanden en ongelukken kan voorkomen. De regels voor melkbus schieten zijn per gemeente weer verschillend. Let er daarom goed op wat voor regels er in jouw gemeente van toepassing zijn. Echter zijn de volgende regels universeel en dus ook van toepassing in jouw woonplaats:

  • Zorg ervoor dat je het schieten van carbid alleen buiten de bebouwde kom doet
  • De vatten of melkbussen die je gebruikt hebben een maximum inhoud van 30 liter
  • Zorg ervoor dat je het schieten van carbid niet doet in de buurt van vogelbeschermingsgebieden, dierenpensions, verzorgingscentra en stiltegebieden
  • Tijdens het schieten van carbid moet er, in verband met de veiligheid van omstanders en het waarborgen van veiligheid, een persoon van minimaal 18 jaar toezicht houden
  • Zorg ervoor dat je geen busdeksels of andere voorwerpen schiet die een mogelijk gevaar kunnen veroorzaken
  • Het schootsveld bedraagt minstens 75 meter. Binnen dit gebied liggen geen paden of openbare wegen

Let er op dat een carbid schieten ontsteking gevaarlijk kan zijn

Het klinkt misschien heel leuk en avontuurlijk, maar carbidschieten blijft nog steeds erg gevaarlijk. Net zoals het afsteken van vuurwerk, brengt dit de nodige risico’s et zich mee. Gebruik je te veel water, kan er vuur ontstaan. In de ergste gevallen kan het zelfs zo zijn dat de melkbus explodeert.

Zorg ervoor dat je de ruimte hebt tijdens carbid schieten giertank

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, bedraagt het schootsveld minstens 75 meter. Dit betekent dat je niet zomaar in de binnenstad deze activiteit kunt doen. Kies bijvoorbeeld voor carbid schieten Kampen of in een andere plaats in het oosten van het land. En, minstens zo belangrijk, zorg voor de nodige voorbereidingen en lees je goed in, voordat je start met deze activiteit.